Inleiding

22 april 2025 - Ubbergen, Nederland

Inleiding

18 april ben ik begonnen aan mijn volgende wandeltocht.

Deze wandeltocht gaat bestaan uit deze delen.

1 het Romeinse Limespad.

Deze wandelroute volgt zoveel mogelijk de oude grens van het Romeinse rijk. Nederland was de uithoek van het Romeinse rijk. Een gevaarlijke rivierdelta in het ruige noorden. Deze limes was de grens tussen het beschaafde keizerrijk en de barbaren boven de rivieren.

Dit is de globale route. Route begint in Berg en Dal in de buurt van Nijmegen. Gaat vervolgens door Nijmegen richting Arnhem. Van Arnhem door de Betuwe door de heuvels bij Wageningen langs de rivieren door Utrecht vanaf Utrecht loop je al snel de typische polders in. Langs Bodegraven, Alphen aan den Rijn, leiden om vervolgens te eindigen aan de kust in Katwijk aan Zee.

2 De muur van Hadrianus.

Hadrianus was een keizer in de tweede eeuw. onder hem was het Romeinse Rijk op zijn grootst. Deze grenzen werden vastgezet  door bijvoorbeeld natuurlijke grenzen zoals bergen of bijvoorbeeld rivieren zoals je ziet bij de Nederlandse Limes.

In Engeland werden de barbaren buiten gehouden door een kilometers lange muur die liep tussen de twee kustlijnen. Elk mijl stond er wachttoren en het volgende fort was altijd een dagmars weg. Verrassend veel van deze muur en van de nederzettingen is nog te zien. Er loopt een pad parallel aan de muur die ik ga lopen.

Mensen die geïnteresseerd in de reis zijn welkom om mij te appen. Ook wil alvast lezers bedanken.

1. Eric de Clippelaar:
    22 april 2025
    Wauw weer een nieuwe wandelreis! Succes ermee en wat een leuk thema om de oude Romeinse grens te volgen. Echt in de voetsporen van een Romein. Die kwamen ook te voet van Italië naar hier. Zet 'm op en ik kijk al uit naar je wandelverhalen. Groet Eric
  2. Marga:
    23 april 2025
    Jannes, wat leuk om wéér zo'n uitdaging aan te gaan.
    Fijn om je reisverhalen te lezen en je te volgen.
    Heel veel succes!!!!
  3. Peter en Marloes.:
    23 april 2025
    Succes Jannes.
    Prachtig dat je dit gaat ontdekken.
    Wij gaan je weer volgen…