Fietsen in Engeland voor dummies

8 mei 2025 - Bowness-on-Solway, Verenigd Koninkrijk

4 mei

Rond 09:00 stond Mike de eigenaar van het fietsverhuur bedrijf voor de deur. De mountainbike uitgeladen en korte uitleg gekregen over de bediening. Mike was een top kerel weet alles over de omgeving en kon het vol enthousiasme vertellen. Ik kreeg zoveel info mee dat ik het niet meer kon bijhouden.  Hij heeft mij de routebeschrijving meegegeven met wat tips.

Voor het eerst fietsen in Engeland was best spannend. Natuurlijk links en met veel minder infrastructuur voor fietsers.  Eerste paar kilometer was spannend maar ik was gelukkig al snel uit de stad.  Via een historisch dorpje uit een Charles Dickens boek kwam ik bij de eerste stop. King Edward monument. Een monument voor een middeleeuwse koning die gestorven is tijdens een oorlog met de schotten. Bij het monument heb je een panorama uitzicht over Schotland.  Toen ik verder ging fietsen moest ik eerst tussen de nieuwsgierige koeien terug naar de weg rijden.

In het volgende dorp heb ik een kerk bezocht die gemaakt is met de stenen van een Romeins fort dat noem ik recycling. Ik kwam nog door veel verschillende dorpen met allemaal een super uitzicht over de solway een brede monding van een rivier een beetje vergelijkbaar met de Oosterschelde.

In Bowness in Solway ben ik naar het eindpunt van de wandelroute gereden dit is de verste uithoek van het Romeinse rijk en ook het einde van mijn Romeinse avontuur. Hier geluncht en het dorp verkent en daarna op mijn gemakje terug gefietst. Tussenstop bij een oude haven, windmolen en natuurlijk bij een pub voor glas koude cider.  Ook weer door stad terug Pfff ik was blij om weer terug bij mijn appartement te zijn.

Na deze lange fietstocht heb ik mezelf getrakteerd op een Indische curry pittig maar lekker.